Copilul care se uita, din liniștea satului bunicilor, la avioanele de pe cer și se întreba curios cine sunt oamenii din avioane, ce fel de vieți au, spre ce orizonturi merg, proiectându-se peste ani ca unul dintre ei, a ajuns astăzi să parcurgă milioane de mile, ca o promisiune îndeplinită a adultului față de copilul interior.
Viața are o logică a ei, spune Marius Perșenea, COO IULIUS, iar cel mai mare noroc al lui a fost să fie înconjurat încă de mic de oameni speciali și de o comunitate vie, unită de valori, credințe și practici comune, spre care și-a găsit mereu drumul de întoarcere. Dincolo de familie, prieteni și comunitate, perioada în care s-a dezvoltat, la o răscruce de lumi și sisteme – între comunism, post-comunism și capitalismul emergent – a contribuit consistent la omul care este astăzi:
„Sunt un produs al timpurilor pe care le-am trăit și al oamenilor cu care m-am intersectat. Fac parte din generația celor purtați de dorința de a realiza ceva în viață, de a-și atinge potențialul maxim, de a dovedi. Nu spun că e neapărat singura cale de urmat, pentru că orice alegere are și un revers al medaliei. Reversul meu este probabil timpul petrecut alături de cei dragi. Ca întotdeauna, pentru ceea ce primești, trebuie să și pierzi ceva, iar toate acestea se contabilizează în interior”.
Și afară și în țară, cea mai mare problemă este lipsa implicării
Absolvent al Liceului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, la o clasă de mate-fizică, intensiv engleză, cu exemplul unor colegi de excepție în minte și al unor profesori inspiraționali, unii veniți chiar din America, Marius și-a continuat studiile la Universitatea din Sibiu, Facultatea de Finanțe-Bănci. A ales Sibiul dintr-un patriotism local care îl locuiește și astăzi, iar primii șapte ani și i-a petrecut în mediul bancar, unde a parcurs toate treptele și etapele. Interesul și curiozitatea l-au purtat spre lumea mare a finanțelor, în Frankfurt, Germania, la cea mai mare bancă de investiții în real-estate, o experiență din care a învățat mult, dar care i-a oferit și încrederea în ceea ce privește șansele ca român în orice colț al lumii:
„România traversează cea mai fericită perioadă din istoria ei, iar capacitatea de a face lucrurile să meargă și acasă depinde doar de noi. Atunci când pleci din țară, ai reușite și recunoaștere, te ajută să-ți regăsești echilibrul și liniștea în ceea ce privește șansele ca cetățean în diverse colțuri ale lumii. Plecarea poate fi ca un medicament al sufletului de român, însă am certitudinea că bunăstarea o poți găsi și acasă, iar diversificarea serviciilor și a job-urile din țară ne permite să atingem acest deziderat.
Știu că oful este că lucrurile nu merg ca afară, însă din experiență spun că dacă vrei să schimbi ceva, poți, trebuie doar să vrei. Avem exemple, sunt comunități locale care funcționează foarte bine. Lucrurile au o logică, administrațiile locale răspund într-un anumit fel. Sunt cetățeni care se implică, care cer și care știu ce vor. Și afară, și în țară, cea mai mare problemă este lipsa implicării. Fiecare cetățean poate fi ca un senzor care emite mesaje către administrație. Important este să-ți pese”.
Tocmai din această dorință de a-i păsa și de a face parte dintr-o comunitate ale cărei probleme și bucurii să-l preocupe, Marius a luat decizia de a se întoarce în România:
„Degeaba vedeam ce se întâmpla în jurul meu, dacă nu îmi păsa. Îmi pasă de acasă de la mine. Atunci când fiica mea a început școala, mi-am dorit să aibă familia aproape, să îi pot oferi șansa la prieteni și vecini alături de care să se bucure. Nu aș fi putut trăi împăcat privând-o de șansa de a fi înconjurată de căldura oamenilor din jur”.
Verdele nu mai este un moft
După o perioadă de consultanță pe teme de regenerare urbană pentru administrații publice locale sau restructurare pentru entități private, Marius a început colaborarea cu IULIUS în 2017, schimbând, astfel, macazul prin trecerea de la finanțator, la client.
În companie i se spune „omul cu banii”, principala lui misiune fiind de a asigura parteneriate financiare care să permită companiei dezvoltarea unui portofoliu bine structurat, balansat și protejat de riscuri majore, până acum reușind să coaguleze colaborări solide cu tot mai multe bănci. Unul dintre parteneriatele de care este cel mai mândru este asocierea cu Banca Mondială:
„Din 2021, IULIUS a devenit prima companie românească beneficiară a unui credit verde pentru a dezvolta eficient din punct de vedere energetic Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România. Racordarea la cerințele dezvoltării sustenabile este unul dintre domeniile dragi mie, care va seta deceniile următoare. Grupul IULIUS avea deja o orientare către verde, dovedită prin parcurile unice pe care le-a construit în proiectele sale și care au devenit inima acestora, iar acum nu face decât să valorifice deciziile luate cu mult timp în urmă, construindu-și, pas cu pas, o amprentă consistentă în dezvoltarea sustenabilă. Acum zece ani, poate zâmbeau mulți în barbă și le considerau niște costuri inutile, însă, astăzi, lucrurile au căpătat o cu totul altă dimensiune și suntem abia la început. Verdele nu mai este un moft, este un must have, iar penalitățile pentru cei care nu vor înțelege schimbarea de paradigmă nu vor întârzia să vină”.
Obsesia calității
Marius este un adept al dialogului și crede în beneficiile comunicării cu comunitățile locale pentru a construi proiecte care să răspundă nevoilor acestora:
„O faptă face cât o mie de vorbe, însă uneori faptele trebuie comunicate astfel încât să se ajungă mai ușor la un consens. Investim în bunuri publice și ne asumăm lucrări de infrastructură, de aceea susțin consultarea permanentă cu toate părțile implicate”.
Preocuparea constantă pentru calitate este ceea ce Marius Perșenea apreciază cel mai mult la IULIUS:
„Dorința de a face mai bun în combinație cu viziunea pe termen lung sunt cheia succesului. Și la IULIUS fiecare nou proiect a fost tot mai mare, tot mai bun, lucrurile au crescut treptat. Din nefericire, în România sunt puțini antreprenori care acceptă limitarea profitabilității. Lipsește o maturitate a oamenilor și a societății în această direcție, care în alte părți există.
Revenind la IULIUS, dincolo de viziune, mare parte din succesul companiei se datorează oamenilor din echipă. Există un profil general al angajatului din IULIUS care emană bunătate, deschidere, hărnicie, responsabilitate, oameni care aleg greul, nu scurtătura. Există mândria de a face parte din ceva semnificativ, mare, de calitate, iar când scânteia mandriei există acolo, se pot crea minuni”.
Lecții învățate
Ca și lecții învățate de-a lungul timpului, acceptarea provocării, ieșirea din confort și asumarea unei gândiri critice se numără printre cele mai importante:
„Am învățat să accept provocările și cred că e bine pentru oricine să iasă din zona de confort, să se implice în lucruri noi și să-și exprime părerea. Este foarte bine să ai păreri, să lupți pentru ceea ce crezi. Te ajută din toate punctele de vedere. Când ești plin de lehamite, ai o problemă și trebuie să ți se aprindă un beculeț roșu, înseamnă că nu ești în locul bun pentru tine.
O altă lecție este să accepți lupta și să nu te dai bătut. Când ești serios și persiști în ceea ce faci pentru a-ți îndeplini obiectivul, ai satisfacții mari. În cei șapte ani petrecuți la IULIUS, care au fost foarte alerți, incitanți, cu momente de criză, dar și cu bucurii, am învățat că fiecare își poate îndeplini la nivelul lui anumite vise. IULIUS se diferențiază prin modul în care își tratează angajații și modul în care încurajează un dialog onest între angajați. Există mult respect și profesionalism’’.
Ca o moștenire de familie, Marius este un pasionat de gastronomie din toate rolurile posibile: în calitate de bucătar amator, ca un călător avid să descopere gastronomie locală, ca un client curios, deși recunoaște că este un client pretențios:
„Sunt puține locuri unde sunt fericit în restaurant. Mă supăr îngrozitor când îmi dau seama că sunt buzunărit în schimbul unei mâncări proaste. Laud pe oricine face ceva bun. Unde simt pasiunea, țin neapărat să-i felicit, să le strâng mâna, să le spun că a fost senzație. Apreciez pe oricine își dă silința să caute furnizori pentru ingrediente de calitate”.
În ciuda timpului limitat, Marius încearcă să citească cât mai mult, chiar dacă mai rapid și mai pe diagonală. De asemenea, apreciază orice invitație la activități sportive în amintirea vremurilor când avea timpul să fie un practicant activ de jocuri sportive.
Marius, îți mulțumim pentru că ești alături de IULIUS și împreună reușim să construim proiecte care schimbă fața României!
Scurtă introducere în arta vieții, predată de Oamenii Iulius
Teatru sau film?
Ambele, dar fiind din Sibiu, nu am cum să dau alt răspuns. Așadar, teatrul.
Matinal sau noctorn?
Nocturn. Dimineața nu funcționez în parametrii optimi.
Cafea sau ceai?
Probabil ceai, o reminiscență a copilăriei.
Câini sau pisici?
Pisici, sunt mai liniștite decât câinii și mai autonome. Ca o paranteză, sunt într-o continuă uimire de câte fețe și mutre pot face animalele.
Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?
Aș reglementa evoluția tehnologiei. Pentru că are o putere fără limite, iar în istoria umanității nu a mai fost o industrie cu o atât de mare putere și monopol. Impactul asupra oamenilor este la un nivel de neegalat, riscând să le afecteze umanitatea. Chiar definiția de om este pusă sub semnul întrebării pe viitor. Totul este pus pe umerii unui progres de care eu nu sunt atât de sigur.
Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?
Mă simt bine cum sunt, chiar dacă în mine se amestecă mai multe tipuri de sânge.
Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?
Singapore, unul dintre puținele locuri din lume unde aș putea să trăiesc.
Cu ce persoană publică ai ieși la o bere?
Toți oamenii au ceva deosebit. În general, mă inspiră oamenii care au o stare interioară de bine, care emană încredere, energie și speranță.
Comments