top of page

Iulian – Flexibilitatea și disponibilitatea la învățare, baza pentru a fi un bun profesionist

Pentru Iulian Ciobotaru sportul și construcțiile au fost pasiuni pe care și le-a urmat îndeaproape în fiecare etapă a vieții. Astfel că, Iulian a urmat un liceu de Construcții și apoi a aprofundat domeniul în cadrul Facultății de Construcții. Spre deosebire de curentul general conform căruia facultatea pune doar niște baze teoretice, iar profesia este cea care te învață cu adevărat meserie, Iulian crede că învățarea temeinică din facultate este ceea ce desparte un profesionist bun de unul foarte bun.


„Cunoașterea teoretică îți dă repere și îți creează avantaje. Cu siguranță, nu tot ceea ce se întâmplă în facultate răspunde așteptărilor inițiale, însă asta se întâmplă și mai târziu. Ideea este să ai curaj, dorință de adaptare, să fii pregătit să iei decizii pentru care poate nu ai fost pregătit.”


Iulian a căutat mereu acele contexte din care să învețe mai mult și mai bine. Chiar și acum, după mulți ani de experiență, ceea ce apreciază cel mai mult este că are oameni în jur de la care poate învăța și, mai mult, nu se sfiește periodic, atunci când are dileme să se întoarcă la cărți sau să caute informațiile de care are nevoie:


„Cred că flexibilitatea, curiozitatea și disponibilitatea de a învăța sunt cele trei valori care definesc un bun profesionist. Atunci când ești foarte tânăr, uneori lipsa de experiență își poate spune cuvântul și pot exista tendițe de superficialitate sau prea mult entuziasm, abordări care nu sunt mereu cele recomandate. Din fericire, eu am avut persoane în jurul meu, atât la Iași, cât și la Timișoara, de la care am avut ce învăța, iar atunci când informațiile necesare nu au putut fi regăsite in mediile în care activez, m-am îndreptat spre cărți de specialitate. Partea asta de autodidact este ceea ce te împinge spre un alt nivel și asta este ceea ce îi sfătuiesc pe toți cei care ies de pe băncile facultății: să rămână curioși și deschiși spre învățare continuă”.


Prima lui experiență de muncă a fost chiar la IULIUS, în anii de construcție ai Palas, unde a rămas până în 2013, când a plecat pentru proiectul Iulius Town Timișoara. La Palas, Iulian a făcut parte din echipa de ingineri care s-a ocupat de finisaje, iar diversitatea echipelor de muncitori și dinamica cu care desfășurau lucrările este ceea ce i-a plăcut cel mai mult.


La Timișoara, din 2015, Iulian a fost numit Directorul Tehnic al complexului, poziție din care face mai mult management tehnic și lucrări de mentenanță și mai puțin construcții propriu-zise. Este, însă, un rol care îi place mult și o nouă etapă profesională în care experimentează și abilitățile de coordonare ale unei echipe complexe. Dacă ar trebui să-și definească stilul de conducere, Iulian ar spune că este unul consensual și participativ:


„Am mare încredere în oamenii cu care lucrez, motiv pentru care îmi place ca deciziile să le luăm împreună. Îmi provoc colegii să găsească soluții și cred că rolul meu este să-i ghidez spre răspunsul corect. Poate și de aceea am relaxarea că fiecare dintre colegi tratează cu seriozitate și responsabilitate ceea ce face și chiar dacă se ivesc aspecte neprevăzute în weekend sau noaptea, am convingerea că oamenii din echipă vor rezolva orice situație în condiții optime”.


„Nu există nu se poate” este lecția pe care Iulian a învățat-o la IULIUS și pe care încearcă să o dea mai departe:


„Sunt dese situațiile când într-o zi porți pe rând mai multe pălării, este obligatoriu să știi să-ți adaptezi abordările în funcție de situație și de interlocutor, să găsești mereu tonul și soluția potrivită pentru fiecare context. Eu am migrat de la șantier la management, o tranziție care în aparență poate fi ușoară însă în esență nu este deloc așa. Această schimbare m-a determinat să înlocuiesc totul, de la stilul vestimentar, până la comportament si abordări uzuale . Este și unul din motivele pentru care IULIUS este pentru mine o școală, atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere al dezvoltării personale”.


De când este la Timișoara, Iulian se simte mai aproape de Europa și de spiritul ei. Îi place că orașul este cosmopolit, divers și plin de oportunități de toate felurile, însă emoțional a rămas atașat de Iași.


I-ar plăcea ca în viitor să poată călători mai mult alături de familie și să aibă mai mult timp personal. Atunci când nu este la serviciu, lui Iulian îi place să petreacă timp alături de familie, să gătească și să călătorească cu rucsacul în spate.


Iulian, îți mulțumim că ești alături de noi și suntem bucuroși să te avem în echipă! Îți dorim să continui să ai alături de noi experiențe care să te dezvolte ca om și ca profesionist!


Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
 

Vin sau bere?

Vin, categoric.

 

Mare sau munte?

Ambele, dar mai mult muntele. La mare pentru copii și soție.

 

Teatru sau film?

Teatru, la film adorm.

 

Morning person sau night person?

Matinal, în mod natural.

 

Cafea sau ceai?

Niciuna, cafea din când în când și doar ca să par în trend😊

 

Dog person sau cat person?

Prefer câinii.

 

Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?

Aș opri timpul, din când în când.

 

Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?

Ca vibe, îmi plac italienii, ca și muncă, seriozitate și determinare, îmi plac germanii și locuitorii din țările nordice.

 

Iar dintre toate orașele lumii, pe care l-ai alege?

Cred că mi-ar plăcea Viena pentru oportunități, iar pentru divertisment și loisir, Barcelona sau Atena. Un oraș cu deschidere la mare. Iar dacă ar fi să aleg doar pentru mine, aș alege un orășel mic, de munte.

 

Ce persoană publică ai invita la o cafea sau bere?

Chiar dacă e complet nerealizabil, mi-ar plăcea să-l întâlnesc pe Barack Obama. Cred că aș afla lucruri interesante despre trecut, prezent, poate și despre viitor.

 

Piesa vestimentară preferată?

Casual, cămașă, sacou, pantalon.





















0 comentarii

Comments


bottom of page