George Cupșan este ceea ce în limbajul clasic se numește self-made man, adică o persoană al cărei succes se datorează în exclusivitate propriului efort. Chiar dacă talentat de mic la desen, spre deosebire de alți copii călăuziți spre arte, George Cupșan a ajuns la arhitectură după o porție sănătoasă de muncă și de viață. Născut în localiatea Arbore, județul Suceava, merge la Rădăuți la cel mai bun liceu din oraș, însă în absența mijloacelor materiale este nevoit ca imediat după bacalaureat să plece din țară si să înceapă să muncească pe un șantier, Dacă la prima vedere acest start în viață ar părea un drum sinuos și fără perspective, pentru George a fost luminița de ieșire din tunel:
„Șantierul a fost locul în care am cunoscut ingineri constructori și arhitecți, mi-a plăcut de ei, dar mai ales a fost locul unde mi-am dat seama că am o ușurință naturală de a înțelege planurile de execuție. Și așa a încolțit în mintea mea ideea că aș putea încerca la arhitectură”.
Pentru că avea o prietenă care intrase la arhitectură, a rugat-o să-i trimită diferite fișe și planșe, pe care le-a studiat singur, muncind în același timp la construcții în Grecia. În pofida tuturor pronosticurilor, George a fost admis pe locurile bugetate la Facultatea de Construcții și la Administrație Publică, iar pe cele cu taxă la Facultatea de Arhitectură. A ales arhitectura pentru că asta era ceea ce își dorea în definitiv, chiar dacă pentru a se întreține a trebuit să lucreze în toți anii cât a fost student:
„Facultatea a fost foarte frumoasă, însă din cauza faptului că lucram și nu prea ajungeam la cursuri, eram adesea băgat la sertărașul cu băieți răi”.
În anul cinci de facultate, George a aplicat pentru un job de arhitect la IULIUS, după ce acumulase o scurtă experiență la un mic birou de proiectare. După un interviu cu un manager de proiect german, George s-a alăturat unei echipe de cinci arhitecți, alături de care verifica detaliile de execuție, raporta, inspecta șantierul . După inaugurarea Palas în 2012, din cei cinci arhitecți au mai rămas doi, printre care și el, iar după încă trei luni a fost pentru o perioadă singurul arhitect din echipă. Aceia au fost anii în care principala misiune a lui George a fost de a concepe și de a implementa planurile de amenajare pentru mii de metri pătrați de spații de birouri pentru chiriași. A urmat apoi perioada în care a lucrat la coordonarea și design-ul interior pentru prima clădire de birouri a grupului dezvoltată la Cluj-Napoca. Însă etapa care a reprezentat cu adevărat apogeul devenirii sale profesionale a fost proiectul Iulius Town Timișoara:
„Iulius Town este cel mai mare proiect de care m-am ocupat și a fost o rampă de lansare pentru mine. De altfel, UBC 3 este clădirea office care îmi place cel mai mult și, totodată, cred că are cel mai frumos lobby din România. A urmat Palas Campus, al cărui concept gândit de arhitecți externi a fost ajustat și implementat local, iar, în prezent, ne ocupăm de finalizarea acestui proiect și de cele două proiecte din apropierea Iașului, Family Market Miroslava și Bucium. Ceea ce mă bucură cel mai mult este extinderea echipei de arhitecți, care acum a ajuns la zece membri, o dezvoltare firească, menită să țină pasul cu ritmul de investiții al companiei”.
Dincolo de ceea ce face în prezent, George este recunoscător pentru implicarea în proiecte care ar putea marca patrimoniul arhitectural al Iașului, dar și al României. Din punct de vedere profesional, George își dorește să consolideze echipa de arhitecți interni ai grupului, să aducă noi oameni valoroși în echipă și să-și perfecționeze rolul de coordonator. La viitorii colegi, caută o îmbinare fericită între viziune și pragmatism:
„Un arhitect trebuie să fie un vizionar, dar și un om al realității care să găsească echilibrul între estetic, funcțional și financiar. În arhitectură, orice linie costă. De aceea, este foarte important să știi să ții un echilibru între proiect și buget”.
Ca orice arhitect care se respectă, George Cupșan a proiectat și construit în mare parte casa familiei sale. Îi place ca timpul liber să și-l dedice familiei sale frumoase, să schieze, să proiecteze și să facă mobilier, o pasiune pe care speră ca în viitor să o dezvolte mai mult. Are un băiețel de 3 ani și 9 luni și o fetiță de 5 ani și jumătate, iar talentul la desen pare să fi rămas în familie, cel puțin în ceea ce o privește pe cea mică.
George, ne plecăm în fața talentului tău și îți admirăm tenacitatea! Ne bucurăm că ești unul dintre #OameniiIulius și îți dorim multă inspirație!
Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
Work from home sau work from office?
From office. La birou am posibilitatea de a rezolva probleme punctuale foarte rapid, iar coordonarea este mai bună.
Vin sau bere?
Vin. Roșu sec.
Mare sau munte?
Mare categoric. Nu m-aș duce vara la munte. Însă îmi place să schiez, așa că prefer muntele iarna.
Teatru sau film?
Aș spune teatru, pentru doza de emoție în plus.
Matinal sau nocturn?
Matinal.
Cafea sau ceai?
Cafea. Espresso dublu.
Dog person sau cat person?
Avem un cățel, cadoul nostru de nuntă.
Queen sau Metallica?
Ambele. Vocea lui Freddie este totuși cea mai tare.
Dacă ți s-ar da o super putere, ce ai face cu ea?
Aș folosi-o să prevăd viitorul.
Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?
Poate italian.
Care crezi că este cel mai influent om din lume?
Elon Musk.
Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?
New York.
Comments