Cătălin Vicoveanu are două pasiuni atât de diferite, încât rareori le găsești la aceeași persoană. Cu toate acestea, Cătălin pare să împace cu succes tehnica cu psihologia. Și, ca totul să fie și mai interesant, Cătălin a profesat toată viața în IT, deși are o formare în drept și psihologie. Pasiunea pentru tehnică și-a descoperit-o încă de mic, când la 10 ani a desfăcut un aparat de radio pentru a înțelege unde stăteau vocile care ieșeau pe calea undelor. Spre surprinderea lui, în loc să fie certat, tatăl a fost răbdător și i-a explicat principiile de funcționare ale unui aparat de radio. Apoi, la 14 ani a interacționat pentru prima dată cu un PC și o întreagă lume i s-a deschis. Pasionat și de electronică, la 20 de ani începe pe cont propriu un mic business, proiectând și administrând prima rețea de internet. Învață rapid și începe să aibă tot mai mulți clienți comerciali, iar alături de un prieten făceau cablări, administrau infrastructură și gestionau angajați. După trei ani de „haiducie”, Cătălin a devenit antreprenor cu acte în regulă, înființând o firmă de mentenanță și service, precum și un magazin de profil. După șase ani în care a muncit zi și noapte, fără concediu și timp personal, Cătălin a simțit că se apropie de un burnout. Așa că, a schimbat macazul, a lichidat firma și a acceptat prima ofertă serioasă de angajare.
Chiar dacă este un „gadget geek”, așa cum se și prezintă, Cătălin este absolventul unei facultăți de Drept, purtat acolo de visul de a deveni procuror, ce i-a fost deturnat în al doilea an de un profesor care i-a schimbat perspectiva asupra profesiei.
„Profesorul mi-a spus că un procuror este ca un lup, iar eu sunt ca un miel, ceea ce nu m-a deranjat. Dimpotrivă, m-a ajutat să-mi dau seama că, interior, nu eram pregătit pentru acest drum. Acela a fost, însă, momentul când mi-am dat seama că mă apucasem de ceva pe care nu-l puteam duce. Cu toate acestea, nu am abandonat facultatea și am dus-o la bun sfârșit”.
În 2014, Cătălin s-a îndrăgostit de Psihologie și s-a înscris la Facultatea de Psihologie din Iași, iar acum este în primul an de master la - Psihologie clinică și tehnici de intervenție prin consiliere și terapie - cu specializarea Psihoterapie de cuplu și familie. Psihoterapia este pentru Cătălin o pasiune, dar și un colac de salvare:
„Sunt conștient că, la un moment dat, capacitatea mea de a ține pasul cu tehnica se va îngusta. Mă pregătesc psihic și practic pentru acest moment, iar plăcerea mea de a lucra cu oamenii, nu doar cu aparatele, cred că va avea puterea să scrie o poveste frumoasă în viața mea”.
La sfatul prietenei sale de atunci, devenită între timp soție, Cătălin a luat decizia de a accepta propunerea de job venită din partea IULIUS, chiar dacă nu se refăcuse emoțional după lichidarea propriei afaceri.
„Mă bucur că am urmat sfatul iubitei mele, pentru că atmosfera, colectivul, programul, munca în sine, toate m-au ajutat. Sunt de șase ani la IULIUS, timp în care am învățat constant lucruri noi. Compania este într-o permanentă evoluție, prin urmare, fiecare pe bucățica lui este obligat să evolueze. Câteodată e greu, pentru că trebuie să ții pasul cu tot ceea ce este nou, însă suntem o echipă care comunicăm bine și știm ce avem de făcut. Dincolo de munca în sine, este și mândria de a fi într-un loc ca IULIUS, pentru că este un brand care se așează bine în CV-ul oricui”.
Ca în toate cazurile când ai un talent nativ, el îmbracă nenumărate forme. În cazul lui Cătălin, talentul tehnic l-a condus către alte pasiuni. Spre exemplu, aceea pentru sonorizări, care îl fac câteodată să viseze cum ar fi fost dacă ar fi ales o carieră artistică. Sau pentru sudură și lucrul cu metalul, lui Cătălin plăcându-i să meșterească piese de mobilier din lemn și metal. Pentru această din urmă, pasiune i-ar plăcea să aibă în viitor un atelier doar al lui. Dacă este ceva care îl definește pe Cătălin, aceea este deschiderea de a explora și de a aprofunda noi și noi direcții.
„Spre deosebire de părinții noștri, noi avem marea șansa de a face ce ne place, iar dacă nu știm ce ne place, avem libertatea și oportunitățile necesare pentru a descoperi ce ni se potrivește și la ce suntem buni”.
Cătălin și soția sa sunt familie pentru nouă pisici, iar, de curând, au devenit părinții bebelușei Clara, ceea ce le-a adus o nouă perspectivă asupra vieții. Își doresc mult să construiască o casă și să-și reia călătoriile de suflet, în măsura în care vremurile o vor permite.
Cătălin, îți dorim să-ți menții vii toate pasiunile, să rămâi mereu la fel de deschis și să ajungi să practici psihoterapia, așa cum îți dorești!
Scurtă introducere în arta vieții, predată de #OameniiIulius
Work from home sau work from office?
Le-am încercat pe ambele. În domeniul nostru se poate lucra de oriunde. Îmi place însă mai mult la birou, cu colegii.
Vin sau bere?
Mai nou vin, dar și bere pentru că știu să fac bere artizanală.
Coca Cola sau Pepsi?
Pepsi, deși încerc să-l scot din meniu.
Mare sau munte?
Categoric munte. La munte mă simt mai legat de natură, iar opțiunile sunt mai multe.
Teatru sau film?
Sunt mare consumator de filme.
Matinal sau nocturn?
Nocturn. Rezervele de somn mi le fac în weekend.
Cafea sau ceai?
Cafea. De fapt, foarte mult ness.
Dog person sau cat person?
Am nouă pisici și de la fiecare am învățat că fiecare are personalitatea ei, tabietul ei. De la pisici poți învăța ce este răbdarea, dar și ce este generozitatea.
Queen sau Metallica?
Ambele, dar mai ales Metallica.
Dacă ți s-ar da o super putere ce ai face cu ea?
Le-aș da oamenilor energie gratis.
Un film care te-a marcat.
„The Green Mile”, „The pursuit of happyness”
Dacă nu te-ai fi născut român, ce altă naționalitate ai fi vrut să ai?
Ceva nordic. Poate danez, olandez, belgian.
Care crezi că este cel mai influent om din lume?
Dacă dăm războiul la o parte, Elon Musk.
Dintre toate orașele lumii, care ți se pare cel mai entuziasmant?
Barcelona.
Comments